Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Nizozemskem več cerkev kljubuje zaprtju, verniki nasilno nad novinarje

Amsterdam, 29. marca - Del vernikov na Nizozemskem kljubuje strogim ukrepom za zajezitev pandemije covida-19, ki so jih uvedle tamkajšnje oblasti. V več cerkvah so tako včeraj maše potekale kot običajno, novinarje, ki so o tem poročali, pa so verniki ponekod celo napadli.

Nizozemska, Urk.
Napad na novinarja Marka Baandersa na parkirišču pred cerkvijo Sion v Urku, ko ga je vernik skoraj povozil.
Del vernikov na Nizozemskem kljubuje strogim ukrepom za zajezitev pandemije covida-19, ki so jih uvedle tamkajšnje oblasti. V več cerkvah so tako v nedeljo maše potekale kot običajno, novinarje, ki so o tem poročali, pa so verniki ponekod napadli.
Foto: dpa/STA

Policija je aretirala 43-letnega moškega, ki je udaril in brcnil novinarja pred protestantsko cerkvijo nedaleč od Rotterdama, ki se je v nedeljo kljub strogemu zaprtju odločila odpreti vrata vsej svoji kongregaciji. Novinarje naj bi napadli tudi verniki, ki so se zbrali pri maši v cerkvi severovzhodno od Amsterdama in pri tem ignorirali vse protikoronske ukrepe.

Nizozemska ustava vladi prepoveduje omejitev zbiranja za verske skupnosti. Večina cerkva se je kljub temu odločila za sledenje vladnim ukrepom in je število ljudi na bogoslužjih omejila na največ 30.

jav/vb/jav
© STA, 2021