Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ soglasno sprejel pokojninsko novelo

Ljubljana, 23. marca - DZ je sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bo prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske končalo že 1. januarja 2023, ne pa šele dve leti pozneje. Takrat bo tako tudi za moške s 40 leti pokojninske dobe odmerni odstotek znašal 63,5 odstotka.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje izredne seje DZ, na kateri so med drugim obravnavali novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predsednik vlade Janez Janša pa je predstavil predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah EU v obdobju 2021-2024.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Po sprejetem dopolnilu koalicije in DeSUS se bo najnižja pokojnina v letošnjem letu določila v višini 29,5 odstotka najnižje pokojninske osnove, potem pa se bo ta znesek usklajeval enako kot pokojnine. Najnižja pokojnina bo tako 280 evrov. Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe bo namesto 581 evrov znašala 620 evrov, medtem ko bo najnižja invalidska pokojnina že letos določena v višini 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, kar znese malenkost nad 388 evrov.

pse/ako
© STA, 2021