Po oceni Kuharja kondicija slovenskih mesnih verig raznolika, govedoreja nebrušen diamant
Ljubljana, 23. marca - Kondicija slovenskih mesnih verig je zelo raznolika, vsem pa je skupno to, da upada tržni delež slovenskega porekla, presenetljivo tudi pri perutnini in govedu, je danes na virtualni Mesni konferenci v organizaciji Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS in gospodarskega ministrstva ob predstavljeni analizi podatkov ocenil agrarni ekonomist Aleš Kuhar.
Drožanje nad Sevnico, Kmetija Jazbec.
Krave v hlevu.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA
Slovensko govedorejo je opisal kot nebrušen diamant, če upoštevamo naravne in geografske pogoje v Sloveniji, prav tako znanje. Kot zgled slovenske agroživilske industrije je izpostavil verigo mesa perutnine, medtem ko je za verigo mesa prašičev povedal, da je v Sloveniji v zadnjih desetletjih doživela velik pogrom.
Mesnopredelovalna industrija po analizah raste nad povprečjem celotne živilskopredelovalne industrije v Sloveniji, ima pa nižjo dobičkonosnost.