Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Belgija se ob peti obletnici spominja žrtev napadov v Bruslju

Bruselj, 22. marca - V Belgiji se danes poklanjajo žrtvam terorističnih napadov, ki so prestolnico Bruselj pretresli pred natanko petimi leti. V samomorilskih napadih na dveh lokacijah - na mednarodnem letališču Zaventem in na postaji podzemne železnice Maelbeek v evropski četrti mesta - je bilo ubitih 32 ljudi, več kot 340 je bilo ranjenih.

Belgija, Bruselj.
V Belgiji se danes poklanjajo žrtvam terorističnih napadov, ki so prestolnico Bruselj pretresli pred natanko petimi leti. 22. marec 2016 v spominu Belgijcev ostaja zapisan kot dan najhujšega napada, ki ga je država utrpela po drugi svetovni vojni.
Belgijski kralj Philippe je ob obletnici na bruseljskem letališču Zaventem položil venec.
Foto: dpa/STA

Odgovornost je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Danes se je državni vrh žrtvam napada na obeh prizoriščih poklonil z minuto tišine ob 7.58 in ob 9.11, ko so na letališču in nato na postaji podzemne železnice odjeknile eksplozije.

Obeležitve so se poleg svojcev žrtev drugim udeležili premier Alexander De Croo s soprogo ter kralj Philippe in kraljica Mathilde.

Ob 12. uri je v bližini evropskih institucij, ob obeležju, posvečenem žrtvam terorističnih napadov, predvidena uradna spominska slovesnost.

spo/vb/spo
© STA, 2021