Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Klet Brda s trajnostno pridelavo grozdja za ohranjanje krajine

Dobrovo, 16. marca - V Kleti Brda menijo, da je trajnostni vidik vinogradništva in vinarstva edina prava pot. Vinograd mora biti naravi in ljudem, ki ga obdelujejo, kar se da prijazen, obenem pa pridelovalcu prinašati dohodek in omogočati razvoj na dolgi rok. Zato so za svoje kooperante pripravili pravila za trajnostno pridelavo grozdja.

Dobrovo.
Klet Brda.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Trajnostno pridelavo grozdja so razdelili na tri stebre.

Prvi steber zajema tehnično področje dela v vinogradih. Zapoveduje pravilno pripravo zemlje, izbiro pravih sort za prave lege, uravnavanje vodnega režima v tleh, varstvo trte ter ohranjanje vrstne raznolikosti. Drugi je zagotavljanje zdravega življenjskega okolja prebivalcev in kmetov, tretji pa dolgoročna poslovna uspešnost Kleti Brda, ki krepi celotno območje Goriških Brd.

rr/bg/bg
© STA, 2021