Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na nemških deželnih volitvah velike izgube za CDU

Stuttgart/Mainz, 14. marca - Na današnjih volitvah v nemških zveznih deželah Porenje-Pfalška in Baden-Württemberg je konservativna CDU kanclerke Angele Merkel utrpela precejšnje izgube. Sodeč po rezultatih vzporednih volitev televizij ARD in ZDF so v Baden-Württembergu zmagali Zeleni, v Porenje-Pfalški pa socialdemokrati. Slabši izid kot na prejšnjih volitvah se obeta tudi skrajno desni Alternativi za Nemčijo.

Nemčija, Stuttgart.
Na današnjih volitvah v nemških zveznih deželah Porenje-Pfalška in Baden-Württemberg je konservativna CDU kanclerke Angele Merkel utrpela precejšnje izgube. Sodeč po rezultatih vzporednih volitev televizij ARD in ZDF so v Baden-Württembergu zmagali Zeleni, v Porenje-Pfalški pa socialdemokrati.
Štetje glasovnic.
Foto: dpa/STA

V Baden-Württembergu naj bi zmagoviti Zeleni predsednika deželne vlade Winfrieda Kretschmanna dobili več kot 31 odstotkov glasov, CDU na drugem mestu pa 23 odstotkov.

V deželi Porenje-Pfalška naj bi mandat obdržala dosedanja ministrska predsednica Malu Dreyer iz vrst levosredinske SPD, čeprav je stranka nekaj podpore izgubila. Obeta se ji okoli 33 odstotkov glasov, drugouvrščeni CDU pa je podpora padla z dosedanjih 32 na 26,5 odstotka.

np/blm/mo/np
© STA, 2021