Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Posebna odposlanka ZN za Mjanmar v Varnostnem svetu zahtevala konec zatiranja

New York, 5. marca - Posebna odposlanka ZN za Mjanmar Christine Schraner Burgener je na zasedanju Varnostnega sveta ZN zahtevala, da vojaški vrh, ki je 1. februarja z udarom prevzel oblast, takoj ustavi nasilje in zatiranje protestnikov. Varnostni svet pa je pozvala, naj usliši obupane prošnje prebivalcev Mjanmara za konec zatiranja in obnovo demokracije.

Mjanmar, Yangon.
Protesti v Mjanmaru proti vojaškemu prevratu, na katerih zahtevajo, da vojaška hunta izpusti Aung San Suu Kyi in druge izvoljene predstavnike oblasti.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Posebno zasedanje o Mjanmaru je sklicala Velika Britanija, prizadevanja za izjavo ali resolucijo pa se bodo nadaljevala. Vojaški vrh Mjanmara ima pomembni zaveznici Kitajsko in Rusijo, ki imata v Varnostnem svetu ZN pravico do veta.

V Mjanmaru potekajo protesti, odkar je vojska 1. februarja z udarom prevzela oblast. Protestniki zahtevajo odhod hunte z oblasti in izpustitev zaprtih predstavnikov civilnih oblasti. Varnostne sile skušajo proteste zatreti s silo. Doslej je bilo ubitih že več kot 50 ljudi.

spo/rp/spo
© STA, 2021