Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Iz zvonika cerkve v središču Kranja odzvanjajo sakralne in posvetne melodije

Kranj, 3. marca - V zvoniku cerkve sv. Kancijana in tovarišev mučencev v središču Kranja od letošnjega kulturnega praznika dalje vsak dan odzvanjajo sakralne in posvetne melodije, ki jih ustvarja deset malih bronastih zvonov. Takšna melodična zvonovja so pogosta v Srednji in Zahodni Evropi, v Sloveniji pa postavitve s toliko toni oziroma zvonovi še ni bilo.

Kranj.
Središče Kranja.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je v sporočilu za javnost pojasnil kranjski župnik Andrej Naglič, tako imenovani Glockenspiel oziroma zvonovje po kolavdatorju Matjažu Ambrožiču v Kranju odzvanja v osemkotnem prostoru zvonika župnijske cerkve nad šestimi velikimi cerkvenimi zvonovi na višini 40 metrov. Melodični zvonovi so pritrjeni na okroglo leseno konstrukcijo in skupaj tehtajo 317 kilogramov. Vlili so jih v livarni zvonov Grassmayr v Innsbrucku na Tirolskem.

Melodična zvonovja so pogosti sestavni del mogočnih cerkva oziroma mestnih stavb po Srednji in Zahodni Evropi, na primer na Dunaju, v Gradcu, Innsbrucku, Münchnu in Bruslju. Turisti in obiskovalci trgov pod cerkvami z veseljem prisluhnejo njihovim melodijam, je pojasnil Naglič. Z dnevnim igranjem melodičnega zvonovja v starem mestnem jedru Kranja pa želi tudi Župnija Kranj prispevati svoj delež h kulturni podobi mestnega jedra.

Obenem župnija na ta način skrbi za slovensko sakralno zvočno kulturno dediščino in jo približuje širši javnosti. Melodično zvonovje v Kranju vsak dan med 7.30 do 21.30 uro med drugim igra slovensko in evropsko himno, slovenske ponarodele pesmi in Marijine napeve. Program kranjskega melodičnega zvonovja pa vsebuje tudi zbirko slovenskih pritrkovalskih melodij.

Vsak dan se od jutra do večera zvrstijo melodije Je angel Gospodov, Marija skoz življenje, S skupno pesmijo prosimo, Christus vincit, Zdravljica, Je angel Gospodov, Oda radosti, Slovenija, od kod lepote tvoje, Prelepa Gorenjska, Oj Triglav moj dom, Po jezeru bliz' Triglava, Zvonovi zvonite, Je angel Gospodov, Slovenec sem in Angelček varuh moj. Na veliko noč bo mogoče slišati tudi Jezus naš je vstal od smrti, maja Spet kliče nas venčani maj, oktobra Kraljico venca rožnega, v božičnem času pa Sveto noč.

V Sloveniji je nekaj poskusov postavitev melodičnega zvonovja že bilo, na primer na Sveti gori nad Novo Gorico, na zasavski Sveti Gori in v kapeli v Žlebiču, vendar ne s toliko toni oziroma zvonovi, ki so namenjeni prav igranju melodij in so vliti v posebnem močnejšem rebru ter natančno uglašeni.

Kladivca in tehnologija krmiljenja kranjskega melodičnega zvonovja so plod slovenskega znanja in imajo tudi možnost nastavljanja jakosti, česar podobni sistemi v tujini nimajo. Element glasbenega dela je v kranjskem primeru namreč integriran v sistem krmiljenja kladivc, celotni sistem pa je voden preko osnovnega sistema zvonjenja in zato usklajen z bitjem ter zvonjenjem osnovnih cerkvenih zvonov.

Od poletja dalje si bo melodično zvonovje in cerkvene zvonove v zvoniku župnijske cerkve sv. Kancijana in tovarišev mučencev, ki od konca januarja velja za kulturni spomenik državnega pomena, mogoče tudi pobliže ogledati. Zvonik bodo namreč odprli za obiskovalce.

tzu/kb
© STA, 2021