Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Poraba čokolade v Švici se je med pandemijo stopila

Zürich, 6. marca - Švicarski proizvajalci čokolade so upali, da bodo potrošniki v času pandemije covida-19 uteho iskali tudi v čokoladi, a so najnovejše številke o poslovanju razkrile, da se je poraba v Švici lani stopila in dosegla 40-letno dno. Velik padec gre pripisati predvsem zaustavitvi turizma.

Hrvaška, Zagreb.
Čokolada.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Kor so po poročanju francoske tiskovne agencije navedli v švicarskem združenju proizvajalcev čokolade Chocosuisse, se je proizvodnja čokolade v primerjavi z letom 2019 znižala za 10 odstotkov na 180.000 ton. Izvoz, ki prispeva skoraj 70 odstotkov prihodkov švicarskih proizvajalcev, je padel za 11,5 odstotka na 126.000 ton.

Še bolj je za združenje presenetljiv podatek, da se je poraba zmanjšala tudi med Švicarji, ki sicer po čokoladi posegajo bolj kot kjerkoli drugod po svetu. Lani je dosegla 9,9 kilograma na prebivalca, kar je najnižja raven po letu 1982.

mlu/zc/mlu
© STA, 2021