Ukom spet nad STA

Ljubljana, 24. februarja - Z današnjim sporočilom za javnost in pisno zavrnitvijo zahtevka za plačilo opravljene javne službe v januarju, ki smo ga prejeli na STA, je direktor Uroš Urbanija dal vedeti, da začenja novo ofenzivo napadov na osrednjo tiskovno agencijo pri nas, poudarja direktor STA Bojan Veselinovič.

Ljubljana.
Diktafon, Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z ene strani ga ob sklicevanju na anonimna elektronska sporočila skrbi raven plač, ki na STA res niso visoke, z druge strani pa vnovič ne namerava plačati opravljenega dela agencijskih novinarjev. In za povrh ponavlja netočen podatek o plači direktorja, ki je bil že javno demantiran.

Naravnost srhljivo je pretvarjanje in sprenevedanje, da ni pravne osnove za plačilo opravljene javne službe. Sedmi protikoronski zakon PKP 7 jasno določa, da se "STA ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo o opravljanju javne službe, iz proračuna države za leto 2021 za opravljanje javne službe zagotovijo sredstva v skladu s sprejetim Poslovnim načrtom za leto 2021".

V skladu s tem zakonskim določilom smo po napotkih ministrstva za finance mesečni zahtevek za januar poslali Ukomu. Znesek, ki ga navaja, predstavlja eno dvanajstino letnega nadomestila v letošnjem poslovnem načrtu, ki ga je sprejel nadzorni svet STA in je bil poslan na Vlado.

Pri tem ne uhajamo v to, ali je Ukom predstavnik ustanovitelja ali ne. Za takšno pooblastilo mora poskrbeti Vlada. Spomnimo pa, da se je lani decembra prav prek dokumenta Ukoma, pridobljenega po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, izkazalo, da ne obstaja pravni akt Vlade, s katerim bi ta pooblastila Ukom, da nastopa v njenem imenu v vlogi družbenika v razmerju do STA. Vnovič poudarjamo, da so vse zahtevane listine vedno na voljo tako Vladi kot vsem nadzornim organom.

Poln izpuščenih dejstev in neresnic je tudi Ukomov povzetek dogovarjanja o tržni pogodbi, po kateri STA vsako leto zagotavlja storitve za potrebe vladne administracije. Tako je bilo vseh minulih 29 let od nastanka naše države in hkrati agencije. Potvorb za zdaj ne bomo komentirali javno, saj gre za naš poslovni odnos z naročnikom.

Dejstvo pa je, da je direktor Ukoma z zavlačevanjem in namernim zavajanjem razdrl dolgoletno partnersko sodelovanje, za katerega smo si na STA nenehno prizadevali. Prav zato že drugi mesec zapored omogočamo uporabnikom v vladni administraciji dostop do naših storitev, pa čeprav še ni prišlo do podpisa pogodbe za letos, saj na dogovor še vedno računamo.

Skupni imenovalec vsega napisanega je torej finančno izžemanje tiskovne agencije, netenje notranjih nemirov in obračunavanje z njenimi sodelavci v javnosti. Tega pa odgovorni lastnik ne počne.

Bojan Veselinovič,
Direktor STA

xj/xj
© STA, 2021