V DR Kongo ubita italijanski veleposlanik in karabinjer

Kinšasa/Rim/Bruselj, 22. februarja - V napadu na mednarodni konvoj nedaleč od mesta Goma na vzhodu Demokratične republike Kongo sta bila danes ubita italijanski veleposlanik v tej državi Luca Attanasio in zaenkrat neimenovani 30-letni karabinjer.

Italija.
Italijanski veleposlanik v Kongu Luca Attanasio.
V napadu na mednarodni konvoj nedaleč od mesta Goma na vzhodu Demokratične republike Kongo sta bila danes ubita italijanski veleposlanik v tej državi Luca Attanasio in 30-letni karabinjer, ki je skrbel za njegovo varnost.
Foto: Twitter

Attanasio je umrl v bolnišnici, kamor so ga prepeljali, potem ko je bil ustreljen v napadu na konvoj Združenih narodov. Po različnih poročilih naj bi šlo ali za konvoj mirovne misije ZN v DR Kongo, imenovane Monusco, ali pa za konvoj Mednarodnega programa za hrano. V napadeni koloni vozil naj bi bil po nekaterih navedbah tudi vodja delegacije Evropske unije v DR Kongo.

Tako italijansko zunanje ministrstvo kot zunanji minister Luigi Di Maio sta potrdila incident in izrazila globoko obžalovanje. Di Maio je predčasno zapustil današnje zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju, na katerem sicer razpravljajo tudi o omenjenem napadu.

jav/pm/vr/jav
© STA, 2021