V Izraelu po okoljski katastrofi pospešeno čistijo katran z obale

Tel Aviv, 22. februarja - Na sredozemsko obalo Izraela je naplavilo ogromne količine katrana, kar oblasti označujejo za eno najhujših okoljskih katastrof, ki je prizadela državo. Več tisoč prostovoljcev in vojakov pospešeno čisti katran z obale, ki škoduje živalim in rastlinam.

Izrael, Ashdod.
Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanyahu in ministrica za zaščito okolja Gila Gamliel med ogledom onesnažene plaže.
Na obalo Izraela je naplavilo ogromne količine katrana, kar oblasti označujejo za eno najhujših okoljskih katastrof, ki je prizadela državo.
Foto: Kobi Gideon/GPO/dpa/STA

Prebivalce so včeraj preventivno posvarili, naj se izogibajo obale. Katran je začelo naplavljati na obalo konec preteklega tedna po močnem vetru in valovanju.

Doslej so na okoli 190 kilometrov dolgi obali zbrali več deset ton katrana. Bojijo pa se, da bo trajalo mesece, če ne celo leta, da bodo vse očistili.

Oblasti še vedno ugotavljajo vir onesnaženja. Trenutno sumijo, da je naftni madež za seboj pustila ladja med neurjem 11. februarja, ko je bila okoli 50 kilometrov od obale. Pod drobnogledom je trenutno devet ladij.

set/vr/set
© STA, 2021