Sloveniji še 913 milijonov evrov iz sheme Sure

Bruselj, 2. februarja - Evropska komisija je iz sheme Sure za zaščito delovnih mest med pandemijo covida-19 danes izplačala še 14 milijard evrov devetim članicam EU. Med njimi je tudi Slovenija, ki je dobila še 913 milijonov evrov. Od začetka izvajanja sheme je doslej 15 članic prejelo 53,5 milijarde evrov, Slovenija 1,1 milijarde.

Poleg Slovenije je posojila prejelo še osem članic. Belgija je dobila dve milijardi, Ciper 229 milijonov, Madžarska 304 milijonov, Latvija 72 milijonov, Poljska 4,28 milijarde, Španija 1,03 milijarde, Grčija 728 milijonov, Italija pa 4,45 milijarde, so sporočili v komisiji.

Ob upoštevanju današnjih izplačil je doslej iz sheme Sure 15 članic unije prejelo skupno 53,5 milijarde evrov, odobrenih pa je 90,3 milijarde evrov za 18 članic, ki so za doslej zaprosile za posojila.

Slovenija je doslej prejela 1,1 milijarde evrov, kar je tudi končni znesek posojil, ki so zanjo predvidena v tej shemi. Prvi obrok v vrednosti 200 milijonov je prejela novembra lani.

Članice lahko še vedno vložijo prošnjo za posojilo iz tega instrumenta s skupno posojilno zmožnostjo do 100 milijard evrov, so izpostavili v komisiji. Shema temelji na 25 milijardah evrov poroštev članic.

Gre za posojila, ki bodo članicam pomagala zavarovati delovna mesta in zaposlene pred negativnimi gospodarskimi in socialnimi posledicami najhujše zdravstvene krize v minulem stoletju. Namenili naj bi jih na primer za financiranje programov subvencioniranja čakanja na delo ali skrajšanega delovnega časa.

Slovenija je v vlogi za finančno podporo v okviru instrumenta Sure navedla ukrepe čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, temeljnega dohodka, oprostitve prispevkov za samozaposlene in druge.

Za današnja izplačila je komisija izdala četrto socialno obveznico, ki je sestavljena iz dveh delov. Prvo obveznico v vrednosti deset milijard evrov je treba poplačati do junija 2028, drugo v vrednosti štirih milijard pa do novembra 2050. V Bruslju izpostavljajo veliko zanimanje vlagateljev, ki je v primeru sedemletne obveznice zagotovilo negativno obrestno mero, v primeru 30-letne obveznice pa zelo ugodno obrestno mero.

Shema Sure je eden od treh stebrov fiskalnega svežnja v vrednosti 540 milijard evrov v pomoč delavcem, podjetjem in državam, ki ga je unija sprejela aprila lani. Ta vključuje še posojila iz evropskega reševalnega mehanizma ESM in program posojil v okviru Evropske investicijske banke (EIB).

Shema Sure članicam omogoča, da prosijo za finančno podporo EU v primeru nenadnega in znatnega povečanja javnofinančnih odhodkov na področju zaposlovanja zaradi epidemije v obdobju po 1. februarju lani. Na voljo bo do 31. decembra 2022, jo je pa v primeru vztrajanja kriznih razmer mogoče podaljšati.

pm/jaz/jb
© STA, 2021