Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Morilec nemškega politika Lübckeja obsojen na dosmrtno ječo

Frankfurt, 28. januarja - Višje deželno sodišče v Frankfurtu je desničarskega skrajneža Stephana Ernsta danes obsodilo na dosmrtno ječo zaradi umora politika iz vrst vladajoče nemške Krščansko-demokratske unije Walterja Lübckeja leta 2019. Kot je odločilo sodišče, bo moral danes 47-letni Ernst za zapahi preživeti najmanj 15 let. Soobtoženi Markus Hartmann je bil obsojen na leto in pol pogojne kazni zaradi kršitve zakonodaje o orožju.

Nemčija, Frankfurt.
Višje deželno sodišče v Frankfurtu je desničarskega skrajneža Stephana Ernsta danes obsodilo na dosmrtno ječo zaradi umora politika iz vrst vladajoče nemške Krščansko-demokratske unije (CDU) Walterja Lübckeja leta 2019.
Foto: dpa/STA

Priljubljen lokalni politik Lübcke je bil junija 2019 ustreljen na terasi njegove hiše v kraju Wolfhagen blizu mesta Kassel. Povod za umor, ki je pretresel Nemčijo, naj bi bila jeza zaradi beguncev in migrantov, ki jim je politik ponudil zatočišče.

Desničarski skrajnež Ernst je sicer med preiskavo priznal dejanje, kasneje pa je priznanje preklical. Avgusta lani je na sodišču znova priznal, da je politiku zadal smrtni strel.

mc/ms/mc
© STA, 2021