Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nemški izvozniki januarja s precej boljšimi pričakovanji

München, 26. januarja - Pričakovanja nemških izvoznikov so se januarja znatno izboljšala. Kazalnik, ki ga za proizvodni sektor izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je glede na december zvišal za 1,9 točke na šest točk, kar je največ od oktobra.

Nemčija, Hamburg.
Kontejnerski terminal pristanišča v Hamburgu. Hamburško pristanišče je za Rotterdamom in Antwerpnom tretje največje evropsko pristanišče po pretovoru kontejnerjev.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

K optimizmu je vodila odprava nejasnosti glede brexita in predsedniškega položaja v ZDA ter robustno industrijsko gospodarstvo in začetek cepljenja proti covidu-19 po svetu.

Močno rast izvoza pričakujejo proizvajalci računalnikov in elektronske opreme, optimistične so tudi družbe v strojni in kemični industriji. Izboljšala so se pričakovanja v živilski in pijačarski industriji; trenutno pričakujejo, da bo njihov izvoz stabilen.

Razmere na mednarodnih trgih so še vedno zahtevne za nemško oblačilno industrijo. Prav tako padec mednarodne prodaje pričakujejo proizvajalci pohištva.

jb/bdo
© STA, 2021