Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ustavno sodišče do končne odločitve zadržalo določbo protikoronskega zakona glede podaljševanja akreditacij visokošolskim zavodom

Ljubljana, 26. januarja - Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvajanje določbe šestega protikoronskega zakona, ki ureja podaljševanje akreditacij visokošolskim zavodom. Do končne odločitve so prekinjeni tudi postopki za podaljšanje akreditacij in postopki izredne evalvacije visokošolskih zavodov, so odločili soglasno.

Ljubljana.
Ustavno sodišče RS.
Foto: Zlatko Midžić/STA
Arhiv STA

Novela zakona o visokem šolstvu iz leta 2016 je namreč spremenila pogoje za ustanovitev visokošolskega zavoda in določila, da se strožji pogoji preverjajo ob prvem naslednjem podaljšanju akreditacije. Novembra sprejeti šesti protikoronski zakon je ta rok podaljšal do drugega preverjanja akreditacije.

Po mnenju ustavnih sodnikov bi lahko imelo izvajanje izpodbijanje določbe nepopravljive posledice, če bi postopke akreditacij izvajali, nato pa bi se izkazalo, da je določba neustavna. Zato so njeno izvajanje zadržali do končne odločitve.

ako/spc
© STA, 2021