Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

EU poziva Rusijo k takojšnji izpustitvi Navalnega

Bruselj, 22. januarja - EU poziva Rusijo k takojšnji izpustitvi ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, k zagotovitvi njegove varnosti ter k popolnemu in brezpogojnemu spoštovanju njegovih pravic, je poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel po virtualnem vrhu EU. Obsojamo njegovo pridržanje, je še izpostavil.

Nemčija, Berlin.
Vkrcanje ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na nemškem letališču.
Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni se je po več mesecih bivanja v Nemčiji vrnil v Rusijo. Po tem, ko so njegovo letalo malo pred pristankom preusmerili na moskovsko letališče Šeremetjevo, so ga na letališču prijeli.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Poleg tega unija od Rusije pričakuje neodvisno in pregledno preiskavo napada na Navalnega ter da bo v celoti sodelovala z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja za zagotovitev nepristranske mednarodne preiskave, je še povedal Michel.

O primeru Navalnega bodo v ponedeljek razpravljali zunanji ministri EU. Evropski poslanci so zaradi aretacije ruskega opozicijskega voditelja ta teden pozvali k bistveni zaostritvi sankcij proti Rusiji, zahtevali pa so tudi ustavitev gradnje plinovoda Severni tok 2.

pm/blm/pm
© STA, 2021