Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Inavguracijske slovesnosti po prisegi Josepha Bidna sklenili z ognjemetom

Washington, 21. januarja - Inavguracijske slovesnosti ob prisegi 46. predsednika ZDA Josepha Bidna so se sinoči sklenile z ognjemetom, ki si ga je Biden z družino ogledal z balkona Bele hiše, podpredsednica ZDA Kamala Harris pa pri Washingtonovem spomeniku, kjer je imela svoj prvi govor na položaju.

ZDA, Washington.
Inavguracijske slovesnosti ob prisegi 46. predsednika ZDA Josepha Bidna so se sklenile z ognjemetom, ki si ga je Biden z družino ogledal z balkona Bele hiše.
Foto: dpa/STA

Biden je ob prihodu v Belo hišo nemudoma podpisal vrsto izvršnih ukazov, s katerimi je odpravil nekatere najbolj sporne ukrepe predhodnika Donalda Trumpa. Zaprisegel je okrog tisoč vladnih birokratov, kar je potekalo virtualno. Pozval jih je, naj bodo dostojni, pametni in vredni časti.

Prvo novinarsko konferenco je imela tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, ki je bila po mnenju dopisnikov iz Bele hiše osvežujoče dolgočasna. Napovedala je, da bo Biden jutri poklical kanadskega premierja Justina Trudeauja, kar bo prvi v vrsti klicev zavezniških voditeljev.

vb/rp/vb
© STA, 2021