Pravosodno ministrstvo ZDA načrtuje obtožnice zaradi vstaje proti vladi

Washington, 13. januarja - Zvezni tožilec, pristojen za prestolnico ZDA Michael Sherwin je včeraj na novinarski konferenci v Washingtonu dejal, da se zaradi vdora v ameriški kongres 6. januarja z aretacijami in obtožnicami sooča več sto ljudi. Nekatere bodo obtožili tudi vstaje proti vladi in zarote, zaradi česar je zagrožena kazen do 20 let zapora.

ZDA, Washington.
Podporniki predsednika ZDA Donalda Trumpa so 6. januarja 2021 nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra, pri tem pa je umrlo pet oseb.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Zvezni tožilci so doslej vložili že 70 obtožnic. Sherwin je ob tem izrazil pričakovanje, da bo številka narasla v več sto. Vršilec direktorja zveznega preiskovalnega urada v Washingtonu Steven D'Antuono pa je dodal, da so doslej odprli 160 preiskav, kar je le vrh ledene gore.

Uvodne obtožnice se nanašajo na tatvine in prepovedane posege v premoženje, vendar naj bi sledile tudi kazenske obtožbe za upor in zaroto. Sledile bodo tudi obtožnice zaradi umora kongresnega policista in zaradi napada na policiste.

mlj/rp/mlj
© STA, 2021