Pahor s psihiatrinjo Anderluhovo o stiskah mladostnikov med epidemijo

Ljubljana, 12. januarja - Predsednik republike Borut Pahor se je danes s predstojnico službe za otroško psihiatrijo na ljubljanski pediatrični kliniki Marijo Anderluh pogovarjal o stiskah otrok in mladostnikov zaradi epidemije covida-19. Strinjala sta se, da bi morala družba bolj ceniti prispevek mladih k premagovanju zdravstvene krize.

Ljubljana, predsedniška palača.
Srečanje predsednika republike Boruta Pahorja s predstojnico službe za otroško psihiatrijo na ljubljanski pediatrični kliniki Marijo Anderluh, s katero se je pogovarjal o stiskah otrok in mladostnikov zaradi epidemije covida-19.
Foto: UPRS

Mladostniki in otroci se v času epidemije soočajo tudi s tesnobami, depresijo in celo poskusi samomora. Hospitaliziranih po poskusu samomora je bilo med srednješolci v tem obdobju celo za 30 odstotkov več kot v običajnem, primerljivem obdobju, so sporočili iz Pahorjevega kabineta.

Sogovorca sta se strinjala, da bi morala družba bolj ceniti prispevek mladih k premagovanju zdravstvene krize. Pahor je izpostavil, da je prispevek otrok in mladih v tem času velikanski, saj se morajo skoraj v celoti odreči svojemu običajnemu načinu življenja, kar poraja številne stiske in tesnobo. Zahvalil se je vsem otrokom in mladim, ker z razumevanjem sprejemajo spremembe in se jim prilagajajo.

Predsednik skupaj z mladimi upa, da se bodo lahko kmalu vrnili v šole in k svojim običajnim prostočasnim dejavnostim ter druženju, so še zapisali v predsednikovem kabinetu. Z Anderluhovo sta ob tem ocenila, da se morajo pristojne šolske, zdravstvene in socialno-varstvene oblasti dobro pripraviti na odpiranje šol, saj se bo šele takrat lahko dovolj dobro ocenilo in ukrepalo glede problemov duševnega zdravja mladih.

Anderluhova je na srečanju s predsednikom Pahorjem še izpostavila, da je pred dobrima dvema letoma sprejeti nacionalni program duševnega zdravja primerna podlaga za ukrepanje v teh razmerah, Pahorja pa je pozvala, naj se pri pristojnih odločevalcih zavzame, da se ustrezno pripravijo na psiho-socialno pomoč mladim, ki bo po odprtju šol neizogibno potrebna.

zc/tz
© STA, 2021