Pregled - Slovenija, 9. 1. (sobota)

Ljubljana, 9. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 9. januarja.

LJUBLJANA - V petek so v Sloveniji ob 13.069 PCR in hitrih testih potrdili 1843 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 26 covidnih bolnikov, je objavila vlada. V bolnišnicah so zdravili 1143 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih je potrebovalo 194, v domačo oskrbo so jih odpustili 106. Po podatkih vlade so v petek opravili 4895 PCR testov in z njimi potrdili 1380 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 28,2 odstotka. V petek so opravili tudi 8174 hitrih antigenskih testov, med katerimi jih je bilo pozitivnih 463 oziroma 5,7 odstotka.

LJUBLJANA - Evropska komisija je z ameriškim proizvajalcem cepiva proti covidu-19 Moderna sklenila dogovor za 80 milijonov odmerkov z možnostjo povečanja še za dodatnih 80 milijonov, od katerih Sloveniji pripada 369.767 odmerkov iz vsake od teh dobav, so za STA sporočili z ministrstva za zdravje. V prvih dveh mesecih bo Moderna lahko Sloveniji dobavila 26.000 odmerkov.

LJUBLJANA - Vlada je sprostila nekatere dejavnosti, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oz. so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. To so geodetske storitve, storitve čistilnih servisov, medicinska pedikura in gradbena dela, pri katerih ni stika s potrošniki. Nenujne trgovine in storitve medtem ostajajo zaprte. Zapirajo se tudi muzeji in galerije. Na zunanji schengenski meji ne izvajajo več testiranja s hitrimi antigenskimi testi, se bodo pa na vseh mejnih prehodih priznali tudi negativni testi PCR, opravljeni v tretjih državah.

LJUBLJANA - Za zajezitev epidemije je vnovič začasno omejeno izvajanje športnih programov v državi. Treningi so tako dovoljeni le vrhunskim, perspektivnim, poklicnim in reprezentančnim športnikom v kategorijah kadetov in mladincev ter registriranim športnikom, ki se lahko udeležujejo tudi določenih športnih tekmovanj. Omejena je tudi rekreacija.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kulturo je na spletni strani objavilo 6,5 milijona evrov vreden razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine, ki jih bo v letih 2021-2022 sofinancirala Republika Slovenija, ter razpis za izbor kulturnih projektov na področju intermedijskih umetnosti, ki jih bo v letu 2021 sofinancirala država.

KRANJ - Zaradi lepega vremena je bil po podatkih prometnoinformacijskega centra in policije povečan promet proti planinskim izhodiščem, rekreacijskim površinam in turističnim krajem predvsem na Gorenjskem. Dostop do Velike Planine sredi dneva ni bil več možen. Policija je izvajala poostren nadzor. Zaradi poškodb pri aktivnostih na snegu pa so imeli nekaj dela tudi reševalci.

apo/alp
© STA, 2021