Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po vdoru v Kapitol v Nemčiji svarila, da Evropa ni imuna na take dogodke

Berlin, 8. januarja - Nemčija in druge evropske države niso imune na politično motivirane nemire, kakršnim smo bili v sredo priča v Washingtonu, je danes posvaril tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert.

ZDA, Washington.
Podporniki predsednika ZDA Donalda Trumpa so 6. januarja nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Kot Nemci in Evropejci si po njegovih besedah ne moremo privoščiti, da bi gledali, kar se je zgodilo v Washingtonu in rekli, da se to ne bi moglo nikoli zgoditi tu.

Evropska celina je namreč po njegovih besedah tudi dom ljudem, katerih ideja demokracije in demokratičnega nestrinjanja je povsem drugačna temu, kakršna bi morala biti v liberalni demokraciji.

Več sto podpornikov ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v sredo vdrlo v poslopje ameriškega kongresa. Zaradi nasilja in kaosa so prekinili skupno zasedanje obeh domov kongresa, ki sta potrjevala izide predsedniških volitev, na katerih je demokrat Joe Biden porazil Trumpa.

spo/mlj/spo
© STA, 2021