Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Schumer za takojšnjo odstavitev Trumpa

Washington, 7. januarja - Vodja demokratske manjšine v ameriškem senatu Chuck Schumer se je danes zavzel za takojšnjo odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker je podžigal vstajo v ameriškem kongresu.

ZDA, Washington.
Ameriški predsednik Donald Trump je med procesom potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra v ameriškem kongresu nagovoril svoje podpornike, naj gredo nad kongres, sam pa se je nato umaknil v Belo hišo.
Foto: dpa/STA

Kar se je včeraj zgodilo v Kapitolu, je bila vstaja proti ZDA, ki jo je podžgal predsednik. Ta predsednik ne bi smel biti na položaju niti en dan več, je poudaril Schumer dva tedna pred predvideno prisego novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna.

Ob tem je senator iz New Yorka h ukrepanju pozval podpredsednika Mika Pencea, ki je v sredo sporočil, da ne bo posredoval, da bi Bidnu preprečil zmago. Po mnenju Schumerja bi bilo najhitreje in najučinkoviteje, če bi Pence nemudoma uporabil 25. amandma k ustavi. Če bi podpredsednik in kabinet to možnost zavrnila, bi se moral po mnenju Schumerja znova sestati kongres in proti predsedniku sprožiti ustavno obtožbo.

mc/mlj/mc
© STA, 2021