V Ljubljani začasno ustavljajo množično testiranje na novi koronavirus

Ljubljana, 7. januarja - Zdravstveni dom Ljubljana je začasno ustavil množično testiranja na novi koronavirus. Kot so pojasnili za STA, so se za to odločili na podlagi začasne odločbe Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Agencija je namreč ugotovila, da so paličice za odvzem brisa, ki jih uporabljajo, neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak.

Ljubljana.
Ljudje čakajo v vrsti za množično testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Javna agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je v sporočilu za medije pojasnila, da izvaja nadzor hitrega antigenskega testnega kompleta na novi koronavirus kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec, ki ga je dobavilo podjetje Majbert Pharm.

V sredo je agencija v postopku nadzora ugotovila, da se v okviru testiranja, ki ga izvaja Zdravstveni dom Ljubljana, za odvzem brisa uporablja sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Zato je tudi izdala začasno odločbo, s katero prepoveduje njeno nadaljnjo uporabo. Na agenciji so pri tem poudarili, da se prepoved nanaša zgolj na uporabo te paličice.

Kot so v Zdravstvenem domu Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost, ne razpolagajo z ustreznimi materiali za jemanje brisov, zato so začasno ustavili množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi, ki bi se sicer moralo nadaljevati danes od 11. ure v Športni dvorani Kodeljevo.

Pri tem so zagotovili, da bodo testiranje ponovno izvajali takoj, ko jim bo ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje ter priskrbela primerne materiale.

Začasno pa se ustavlja tudi množično testiranje v Medvodah, so sporočili iz občine Medvode. Na občini so pojasnili, da je Zdravstveni dom Medvode od zdravstvenega ministrstva prejel le 350 testov, glede na zelo velik obisk pa bo testov kmalu zmanjkalo.

Zato so se odločili, da se testiranje, ki bi moralo potekati v preddverju Kulturnega doma Medvode v petek, ne bo izvajalo. S testiranjem bo Zdravstveni dom Medvode nadaljeval prihodnji teden. To bo potekalo v torek med 9. in 12. uro, v sredo med 15. in 18. uro in v četrtek med 12. in 15. uro. Na občini so pri tem izpostavili, da bo testiranje možno le za občane občine Medvode.

Medtem v mariborskem zdravstvenem domu zaenkrat ne zaznavajo kakšnih težav s hitrimi testi, zato testiranje v Mariboru in okoliških občinah še naprej poteka po načrtovanem redu. "Pri nas poteka vse normalno," je danes za STA povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus.

Kot je dejal, imajo po njihovih ocenah ustrezen material za izvajanje testiranja. "Spremljamo pa vsa navodila sproti. Zaenkrat upoštevamo vse tako, kot je bilo izdano s strani države oziroma ministrstva," je dejal.

Tudi gorenjski zdravstveni domovi zaenkrat testiranja na novi koronavirus s hitrimi testi ne bodo ustavljali. Kot je za STA povedal direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik, je odziv ljudi na testiranja zelo dober in jih zaenkrat ne nameravajo ustaviti. "Če bo s strani agencije ali kakšne druge strokovne institucije prišlo navodilo, da se testiranje zaradi morebitnih strokovnih pomanjkljivosti ustavi, pa bomo to storili," je poudaril.

rbi/tz/moz/tzu/ase/apo/apo
© STA, 2021