Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

MZZ: Vdor v ameriški kongres nedopusten napad na steber ameriške demokracije

Ljubljana, 7. januarja - Ministrstvo za zunanje zadeve je prizore nasilja iz kongresne palače v Washingtonu, kamor so včeraj vdrli podporniki predsednika Donalda Trumpa, označilo za pretresljive. Kot so zapisali, gre za nedopusten napad na steber ameriške demokracije, njene inštitucije in vladavino prava.

ZDA, Washington.
Podporniki predsednika ZDA Donalda Trumpa so nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra, pri tem so umrle štiri osebe. Nad kongres jih je poslal Trump s pozivom, naj gredo in odstranijo šibke kongresnike.
Foto: dpa/STA

Poudarjajo, da je mirno zbiranje v demokratičnih družbah legitimno, zavržno pa je sleherno nasilje ali pozivanje k nasilju. Z besedami, predvsem pa dejanji, je potrebno po njihovih navedbah sedaj prispevati k skupnemu dialogu.

Obenem so poudarili, da so ZDA država z močno in dolgo demokratično tradicijo, kongres pa je ne glede na dogodke potrdil predsedniško zmago Joeja Bidna.

Prepričani so, da bo prenos oblasti in iskanje odgovorov na širše družbene izzive potekal ob upoštevanju visokih demokratičnih načel, in se veselijo sodelovanja z novo administracijo.

spo/vb/spo
© STA, 2021