Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Johnson podpisal dogovor o prihodnjih odnosih z EU

London, 30. decembra - Britanski premier Boris Johnson je danes podpisal sporazum o prihodnjih odnosih z Evropsko unijo po brexitu. Ob podpisu na Downing Streetu je poudaril, da gre za začetek čudovitega odnosa med obema stranema Rokavskega preliva.

Velika Britanija, London.
Britanski poslanci so danes potrdili predlog zakona za ratifikacijo sporazuma o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo.
Britanski premier Boris Johnson.
Foto: House Of Commons/dpa/STA

Pred tem sta sporazum v imenu EU dopoldne podpisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Britanski poslanci pa so popoldne z veliko večino potrdili predlog zakona za ratifikacijo sporazuma.

Zdaj predlog obravnava še zgornji dom britanskega parlamenta oziroma lordska zbornica, kjer prav tako ni pričakovati težav pri potrjevanju. Da bo začel zakon veljati, pa ga bo morala podpisati še britanska kraljica Elizabeta II., kar naj bi se zgodilo jutri zgodaj zjutraj. Tako bo lahko Otok 1. januarja urejeno zapustil evropski notranji trg in carinsko unijo.

mc/spo/mc
© STA, 2020