Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Gradnja protipotresno varnih stavb in sanacija starejših ključnega pomena

Ljubljana, 29. decembra - Potres takšne intenzitete, kot je danes prizadel Hrvaško, bi v slovenski prestolnici povzročil rušenje dimnikov, morda bi razpokale ali se delno porušile najslabše grajene stavbe, ocenjuje inženir gradbeništva Angelo Žigon. Zato je ključnega pomena gradnja protipotresno varnih stavb ter protipotresna sanacija starejših.

Hrvaška, Petrinja.
Hrvaško je danes okoli 6.30 prizadel potres z magnitudo 5,2. Žarišče potresa je bilo 12 kilometrov jugozahodno od Siska, po prvih podatkih so ga čutili prebivalci celotne Slovenije.
Posledice potresa v Petrinji.
Foto: Hina/STA

Ljubljana je sicer po njegovih besedah glede na cono potresa srednje ogrožena. Potresno varne so predvsem stavbe, zgrajene po letu 1963, ko so za vso tedanjo Jugoslavijo začeli veljati novi predpisi. Tako so večinoma varne tudi stolpnice, z izjemo dveh ali treh, tiste, zgrajene v zadnjih 20 letih pa so po njegovih besedah za pričakovane potrese absolutno varne.

Najbolj pa so v Sloveniji ogrožene večstanovanjske zidane stavbe, bloki s tremi ali štirimi nadstropji, zgrajeni v 50. in začetku 60. let prejšnjega stoletja.

mo/td
© STA, 2020