Leto 2021 bo mednarodno leto sadja in zelenjave
Ljubljana, 29. decembra - Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašajo za mednarodno leto sadja in zelenjave. Med cilji mednarodnega leta so osveščanje o pomenu uživanja sadja in zelenjave, zmanjšanje izgub teh živil v prehranskih sistemih ter izpostavljanje najboljših praks na tem področju.
Ljubljana.
Jabolka, paprike, buča, zelenjava, sadje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA
Kot so ob tem spomnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predstavljata sadje in zelenjava temeljni del zdrave prehrane. Odrasla oseba naj bi vsak dan pojedla vsaj 400 gramov sadja in zelenjave za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja, rakom, sladkorno boleznijo in debelostjo, pa tudi za preprečevanje pomanjkanja mikrohranil.