Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zdravniška zbornica opozarja na negativne učinke upokojevanja zdravnikov in zobozdravnikov ob izpolnjevanju pogojev za starostno upokojitev

Ljubljana, 28. decembra - V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo, da bi kakršenkoli odliv zdravnikov in zobozdravnikov v upokojitev ob izpolnjevanju pogojev za starostno upokojitev, kar je eden od predlogov sedmega protikoronskega zakona, dodatno ogrozil dostopnost zdravstva.

Ljubljana.
Zdravniki, zdravstvo, zdravstveni delavci.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ukrep prenehanja delovnega razmerja ob izpolnjevanju pogojev za starostno upokojitev bi po navedbah zbornice pomenil, da bi že letos pogoje za upokojitev izpolnilo 497 zdravnikov in 117 zobozdravnikov, do konca leta 2022 pa še 290 zdravnikov in 47 zobozdravnikov.

V zbornici se sprašujejo še, kako bo zagotovljeno, da bodo postopki potekali transparentno in ne bodo uporabljeni za prisilno upokojevanje le nekaterih zaposlenih, ki bodo izpolnili te pogoje.

Opozicijske SD, SAB in LMŠ ter DeSUS sicer predlagajo dopolnila, da se omenjeni člen glede upokojevanja iz predloga zakona črta.

sag/jes/tz
© STA, 2020