Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Umrl je slovensko-ameriški filozof, sociolog in antropolog Edi Gobec

Cleveland, 13. decembra - V 95. letu starosti je zaradi zapletov s covidom-19 umrl ugleden slovensko-ameriški filozof, sociolog, antropolog in profesor državne univerze Kent Edi Gobec. Avgusta letos je Gobec prejel državno odlikovanje red za zasluge.

ZDA, Cleveland.
V 95. letu starosti je zaradi zapletov s covidom-19 umrl ugleden slovensko-ameriški filozof, sociolog, antropolog in profesor državne univerze Kent Edi Gobec, je sporočil slovenski generalni konzulat v Clevelandu. Avgusta letos je Gobec prejel državno odlikovanje red za zasluge.
Foto: Facebook stran Slovenian Consulate General in Cleveland

Gobec je med drugim deloval kot vodja Slovensko-ameriškega raziskovalnega centra, v okviru katerega je več desetletij zbiral, raziskoval in arhiviral podatke o slovenskih priseljencih in njihovih potomcih v ZDA. Svoja spoznanja je zbral v knjigi Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji, velik del svoje arhivske dokumentacije pa je podaril tudi Arhivu Republike Slovenije.

Je avtor številnih člankov in publikacij o slovenski narodni skupnosti v ZDA. Bil je član Slovenske teološke akademije v Rimu in Akademije znanosti v New Yorku. Od leta 1970 pa je bil vpisan tudi na narodni seznam znamenitih Američanov.

sk/rp/sk
© STA, 2020