Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ustavno sodišče: Zakon o kazenskem postopku protiustaven, ker ne ureja odloga zaporne kazni v primeru predloga za nadomestno izvršitev kazni

Ljubljana, 9. decembra - Ustavno sodišče je ugotovilo neskladnost zakona o kazenskem postopku z ustavo, ker ne ureja možnosti za odlog izvršitve kazni zapora v primeru, ko o predlogu za nadomestno izvršitev kazni še ni pravnomočno odločeno. Zakon tako ne vsebuje mehanizma za izključitev nevarnosti, da je odločitev sprejeta šele, ko obsojenec že prestaja kazen zapora.

Ljubljana, Ustavno sodišče RS.
Ustavno sodišče, sodniško kladivo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ustavno sodišče je zakonodajalcu naložilo, naj ugotovljeno neskladje odpravi v enem letu. Protiustavno praznino so sicer ugotovili v zakonu o kazenskem postopku, ki vsebuje zaokroženo ureditev procesnega vidika odločanja o nadomestnem izvrševanju kazni zapora, a to ne pomeni, da zakonodajalec ne bi smel neskladja urediti v drugem zakonu, so zapisali v odločbi.

Do takrat pa lahko po njihovi odločitvi pristojno sodišče odloži izvršitev kazni zapora do pravnomočne odločitve o nadomestni izvršitvi.

spc/apo/apo
© STA, 2020