Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ob razvoju cepiva proti covidu-19 visoko povpraševanje po zmogljivejših zamrzovalnikih

London, 8. decembra - Medtem ko se vlade in proizvajalci pripravljajo na dobavo cepiva proti covidu-19, je strmo naraslo povpraševanje po ultra mrzlih zamrzovalnikih. Vodilni cepivi proti covidu-19 je treba namreč hraniti zamrznjeni do končnih porabnikov.

Severna Irska, Belfast.
V Veliki Britaniji so danes prvi na svetu začeli množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech.
Foto: dpa/STA

Cepivo, ki ga je razvil ameriški farmacevt Moderna in ga trenutno preverjajo regulatorji v ZDA in EU, lahko obstane do šest mesecev pri minus 20 stopinjah Celzija. To temperaturo lahko doseže večina zamrzovalnikov.

Na drugi strani pa je cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, ki so ga dovolili za uporabo v Veliki Britaniji, bolj občutljivo in ga morajo hraniti pri minus 70 stopinjah Celzija.

Predvsem manjši proizvajalci zamrzovalnikov opozarjajo, da so razprodani do marca. Vendar strokovnjaki dvomijo, da bo to ozko grlo, saj so proizvodnjo okrepili nekateri večji kitajski proizvajalci.

set/mc/set
© STA, 2020