Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nekdanji avstrijski finančni minister obsojen zaradi korupcije

Dunaj, 4. decembra - Nekdanji avstrijski minister za finance Karl-Heinz Grasser je bil danes na sodišču na Dunaju obsojen na osem let zapora zaradi zlorabe položaja in sprejema dela skoraj desetmilijonske podkupnine pri prodaji več tisoč javnih stanovanj. Grasser, nekdanji zvezdnik avstrijskih svobodnjakov, je že napovedal pritožbo.

Avstrija, Dunaj.
Nekdanji avstrijski minister za finance Karl-Heinz Grasser je bil na sodišču na Dunaju obsojen na osem let zapora zaradi zlorabe položaja in sprejema dela skoraj desetmilijonske podkupnine pri prodaji več tisoč javnih stanovanj.
Foto dpa/STA

Gre za sojenje za t. i. afero Buwog, ki se je začelo pred okoli tremi leti. Na zatožni klopi je bilo poleg nekdanjega ministra še 13 obtoženih.

Grasser je bil obsojen, ker je leta 2004 ob prodaji 60.000 stanovanj v lasti države posredoval zaupno informacijo konzorciju, ki je nato prehitel tekmece, tri leta kasneje pa stanovanja prodajal po dvojni ceni, kolikor je odštel zanje. Grasser pa je skupaj z ostalimi soobtženimi pobral odstotek 'provizije' v višini 9,6 milijona evrov.

ms/jk/ms
© STA, 2020