Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kitajska sonda končala zbiranje materiala na Luni

Peking, 3. decembra - Kitajska sonda Chang'e-5 je zaključila zbiranje materiala na Luni in ga uspešno shranila v poseben zabojnik, je danes sporočila kitajska vesoljska agencija CNSA.

Kitajska.
Kitajska sonda Chang'e-5 je zaključila zbiranje materiala na Luni in ga uspešno shranila v poseben zabojnik, je danes sporočila kitajska vesoljska agencija CNSA. Kapsula z materialom naj bi na Kitajskem pristala do sredine meseca.
Foto: CNSA/Xinhua/STA

Zbiranje kamnov in zemljine na še neraziskanem območju Lune, imenovanem Oceanus Procellarum oziroma Ocean neviht, je bilo izvedeno v skladu z načrti, je navedla CNSA. Podrobnosti niso pojasnili. Napovedovali so sicer, da načrtujejo, da bo sonda, ki je na Luni pristala v torek, zbrala dva kilograma vzorcev.

Vzorci se bodo na Zemljo vrnili v kapsuli, ki je programirana tako, da bo do sredine decembra pristala na severu kitajske regije Notranja Mongolija.

Če bo misija uspešna, bo Kitajska postala šele tretja država po ZDA in Sovjetski zvezi, ki ji je uspelo pobrati vzorce z Luninega površja.

blm/vb/blm
© STA, 2020