Več organizacij poziva vlado k odprtju šol in vrtcev

Ljubljana, 2. decembra - Več organizacij in nekaj posameznikov je na vlado naslovilo javni poziv k odprtju vrtcev in šol. S tem bi, kot so zapisali, otrokom vrnili kakovostni izobraževalni proces in dobrobiti, ki jim jih prinaša bivanje med vrstniki v šolski skupnosti, zmanjšali pa bi tudi breme, ki ga v času epidemije nosijo ženske.

Videm-Dobrepolje.
Učilnica, prazna klop, pouk.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V pozivu izpostavljajo, da ima šolanje doma hude kratkoročne in dolgoročne negativne posledice za otroke. Otroci posvetijo učenju manj časa, obenem se soočajo s spremenjenimi oblikami interakcije z vrstnicami in vrstniki. Zaprtje šol pa še zlasti prizadene mlajše otroke, otroke z učnimi težavami, otroke s posebnimi potrebami ter otroke iz priseljenskih družin in etničnih manjšin.

Ob tem opozarjajo, da na uspeh vplivajo tudi socialno-ekonomske razmere, v katerih otroci živijo, vključno z različno dostopnostjo do tehnologije, kar povečuje neenakost možnosti otrok za učenje in osvajanje znanja. Povečuje se neenakost socialno-emocionalnih veščin. Socialna neenakost pa se utegne zaradi vse večje socialne vrzeli tako v kognitivnih kot v socialno-emocionalnih veščinah otrok ohranjati in s časom celo povečati ter prenašati na naslednje generacije, menijo.

Izpostavljajo tudi posledice, ki jih ima odločitev za ponovno zaprtje šol in skrajno omejeno delovanje vrtcev za ženske. Ženske so tiste, "ki prevzemajo večje breme te odločitve, ki se kaže tako v povečanem številu obveznosti in večji pojavnosti stresa zaradi usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja kot tudi v opustitvi v celoti plačanega dela zaradi skrbi in vzgoje otrok".

Pri tem svarijo pred tudi dolgoročnimi posledicami v obliki povečane plačne vrzeli, stisk in poslabšanja duševnega zdravja žensk, pa tudi večje finančne odvisnosti žensk.

Epidemija covida-19 je ženske po njihovih navedbah v večji meri prizadela tudi iz drugih razlogov. Zaradi karanten je poraslo nasilje v družini, ki v večini primerov prizadene prav ženske in otroke. Ženske pa predstavljajo tudi večino zaposlenih v panogah, ki znatno krčijo svoje storitve oz. so svojo dejavnost morale povsem ustaviti, med drugim še navajajo v pozivu.

Med njegovimi podpisniki je 22 organizacij, med njimi Ženski lobi Slovenije, Društvo SOS telefon, Mirovni inštitut, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij-PIC in Slovenska filantropija. Poziv je podpisalo tudi 12 posameznikov.

tz/pa
© STA, 2020