NIJZ: Po trenutnih podatkih se novi koronavirus z uživanjem hrane ne prenaša
Ljubljana, 29. novembra - Znanstveniki in vlade po vsem svetu spremljajo širjenje novega koronavirusa, ki povzroča covid-19, in poudarjajo, da se po trenutnih podatkih virus z uživanjem hrane ne prenaša.
Ljubljana.
Kosilo, obrok.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA
Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane ni dokazov, da bi v zvezi s covidom-19 živila predstavljala tveganje za javno zdravje, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Evropska agencija za varnost hrane navaja, da v skladu s podatki o prejšnjih izbruhih podobnih okužb s koronavirusi ni verjetno, da se novi koronavirus razlikuje od predhodnikov glede prenosa s hrano.
Prenos virusa prek nedavno onesnaženih površin pa je možen ob dotiku, ker lahko virusi, ki jih najdemo na rokah, vstopijo v telo skozi sluznico. Vendar je to možno le kmalu po onesnaženju površine, saj imajo koronavirusi v okolju razmeroma nizko stabilnost.