Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mineva 200 let od rojstva nemškega filozofa Friedricha Engelsa

Wuppertal, 28. novembra - Pred 200 leti se je na današnji dan rodil nemški filozof Friedrich Engels. Skupaj s Karlom Marxom velja za utemeljitelja historičnega materializma, znanstvenega socializma in sodobne teorije komunizma. Leta 1848 sta skupaj objavila Komunistični manifest, po Marxovi smrti je Engels uredil drugi in tretji del Kapitala.

Nemčija, Wuppertal.
Baročna hiša v Wuppertalu, v kateri je bil rojen nemški politik, sociolog, ekonomist, filozof in vojaški zgodovinar Friedrich Engels.
28. novembra je minilo 200 let od rojstva utemeljitelja histroričnega materializma, znanstvenega socializma in sodobne teorije komunizma.
Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, Manchester.
Kip nemškega politika, sociologa, ekonomista, filozofa in vojaškega zgodovinarja Friedricha Engelsa v Manchestru.
28. novembra je minilo 200 let od rojstva utemeljitelja histroričnega materializma, znanstvenega socializma in sodobne teorije komunizma.
Foto: Xinhua/STA

Engels se je rodil leta 1820 v pruskem mestu Barmen, danes del mesta Wuppertal, v družini lastnikov tekstilne tovarne. Marxa, s katerim sta sklenila dolgoletno tesno in ustvarjalno prijateljstvo, je spoznal v Parizu. Leta 1870 se je preselil v London, kjer je umrl 5. avgusta 1895.

Med Engelsova pomembnejša dela sodijo še Izvor družine, privatne lastnine in države, Gospoda Eugena Dühringa prevrat znanosti : Anti-Dühring in Položaj delavskega razreda v Angliji.

tv/kb
© STA, 2020