Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na okrogli mizi o izzivih oljkarstva

Koper, 26. novembra - Udeleženci spletne okrogle mize v organizaciji Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in Zveze društev oljkarjev Slovenije so med izzivi slovenskega oljkarstva izpostavili nekonkurenčnost v primerjavi s sosednjimi državami, temu pa so se pridružile tudi specifične težave zaradi covida-19.

Kozana v Goriških Brdih.
Oljka, olive.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Ob zniževanju števila pridelovalcev olja je treba ciljati na vrhunsko kakovost, pri tem pa bo treba panogo sistemsko urediti, je ocenila predsednica sveta za oljkarstvo Milena Bučar Miklavčič.

Direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Branko Ravnik je med izzivi izpostavil izboljšanje konkurenčnosti in povečanje porabe slovenskega olja na domačem trgu.

Oljar Gregor Lisjak pa je opozoril na višjo obdavčenost slovenskega olja v primerjavi z italijanskim ter na težave pri zagotovitvi delovne sile zaradi koronavirusnih omejitev.

miv/mlu/mlu
© STA, 2020