Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Prebivalec Slovenije lani v povprečju zavrgel 67 kilogramov hrane

Ljubljana, 26. novembra - Prebivalec Slovenije je lani zavrgel povprečno 1,3 kilograma hrane na teden, v celem letu pa 67 kilogramov. Po oceni je bilo v odpadni hrani 39 odstotkov ali nekaj več kot 26 kilogramov užitnega dela, 61 odstotkov pa je bilo kosti, olupkov in lupin.

Ljubljana.
Zavržena hrana, biološki odpadki.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Prebivalec Slovenije je lani v povprečju zavrgel kilogram hrane manj kot predlani, celotna količina proizvedene odpadne hrane, ki je dosegla 140.804 ton, pa je bila večja od predlanske v višini 139.856 ton.

Polovica odpadne hrane je izviralo iz gospodinjstev, skoraj tretjina pa iz gostinstva in drugih dejavnostih, v katerih se streže hrana, kot so denimo šole, vrtci, bolnišnice, domovi za ostarele.

Tri četrtine odpadne hrane je bilo predelane v bioplinarnah in kompostarnah.

bdo/mlu/mlu
© STA, 2020