Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bruselj bo predlagal zakonodajo o upravljanju podatkov

Bruselj, 25. novembra - Evropska komisija bo danes predlagala zakonodajo o upravljanju podatkov. To je prvi konkreten predlog na podlagi digitalne strategije, ki jo je razgrnila februarja. Ta strategija naj bi zagotovila tehnološko suverenost Evrope v odnosu do ZDA in Kitajske na podlagi visokih varnostnih in etičnih standardov.

Kitajska, Guizhou.
Industrija masovnih podatkov, masovni podatki, big data, razvoj, komunikacije, računalništvo, digitalizacija, digitalno, računalništvo v oblaku, virtualno.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sedaj majhno število ameriških tehnoloških velikanov, kot so Google, Facebook in Amazon, izkorišča levji delež podatkov v svetu. Namen strategije je spodbuditi oblikovanje evropskih digitalnih šampionov, so v Bruslju poudarili februarja ob predstavitvi strategije.

Večina zbranih podatkov se zdaj ne uporablja, tako ostaja neizkoriščen ogromen potencial. Namen je vzpostaviti posebne podatkovne prostore, kjer se podatki ne bodo le shranjevali, temveč tudi delili in tako prispevali k inovacijam na raznih področjih, so še napovedali.

pm/mlu
© STA, 2020