V Sloveniji več moških kot žensk, a so slabšega zdravja in umirajo prej

Ljubljana, 19. novembra - V Sloveniji je bilo julija skoraj 9000 več moških kot žensk. Splošno zdravstveno stanje pri moških je slabše kot pri ženskah in umirajo mlajši, a v prihodnosti naj bi tudi moški živeli dlje, so ob današnjem mednarodnem dnevu moških, 19. novembru, navedli na statističnem uradu. Mednarodni dan sicer poteka pod geslom Za več zdravja moških in dečkov.

Ljubljana.
Ženska in moški.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Sloveniji, ki ima 2,1 milijona prebivalcev, je bilo 1. julija 50,2 odstotka moških ali 8840 več kot žensk. Temu botruje predvsem močnejše priseljevanje iz tujine v zadnjih letih. V EU je več moških kot žensk še na Malti, v Luksemburgu in na Švedskem, so zapisali na državnem statističnem uradu.

Statistiki so prvič v več kot 160-letni zgodovini, odkar so na voljo zanesljivi podatki o prebivalstvu na zdajšnjem ozemlju Slovenije, zabeležili več moških kot žensk 1. julija lani.

Moških je več kot žensk do starosti 61 let. Njihovo število najbolj izrazito presega število žensk v starosti od 20 do 50 let. Moških te starosti je bilo 1. julija 53.000 več kot žensk ali 53 odstotkov vseh prebivalcev te starosti.

V četrtini občin je moških manj kot žensk. Njihovo število najbolj izrazito presega število žensk v občinah Šentrupert, Osilnica, Zavrč in Cerkvenjak. V vsaki od njih je bilo 1. julija moških za najmanj petino več kot žensk. V občinah Murska Sobota, Ankaran, Poljčane in Dobrovnik pa je število žensk najbolj izrazito presegalo število moških, in sicer v vsaki za več kot pet odstotkov.

Splošno zdravstveno stanje moških je domnevno zaradi manj zdravega življenjskega sloga v povprečju slabše kot pri ženskah. V Sloveniji za pljučnim rakom po navedbah društva OnkoMan zboli in umre približno dvakrat več moških kot žensk. Med umrlimi zaradi samomora pa je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno 3,5-krat več moških kot žensk.

Povprečna starost moških, umrlih v Sloveniji lani, je bila manj kot 74 let, povprečna starost žensk pa več kot 82 let. Tudi pričakovano trajanje življenja ob rojstvu je bilo lani za moške nižje, saj je znašalo 78,5 leta oz. 5,7 leta manj kot za ženske, so zapisali na statističnem uradu.

Projekcije prebivalstva EUROPOP2019 za prihodnja desetletja predvidevajo podaljševanje življenja za oba spola v vseh državah EU, pri čemer naj bi se razlika med spoloma počasi zmanjševala. V Sloveniji naj bi dečki, rojeni leta 2100, lahko pričakovali, da bodo živeli 89 let, deklice pa 93 let.

Tako iz tega razloga kot zaradi predvidenega pozitivnega selitvenega prirasta v prihodnosti, pri katerem naj bi še naprej prevladovali moški, projekcije EUROPOP2019 za Slovenijo predvidevajo, da bo moških več kot žensk tudi v prihodnjih desetletjih. V letu 2100 naj bi bilo moških več kot žensk vse do starosti 82 let.

Mednarodni dan moških, 19. november, ki ga obeležujejo v 44 državah sveta, namenja pozornost zdravju moških in pomenu dobrih odnosov med spoloma, izpostavlja pa tudi pomen njihove pozitivne vloge v družbi in družini. Obeleževanje tega dne je leta 1992 sprožil Thomas Oaster, ki je vodil center za moške študije na univerzi v Missouriju v ameriškem Kansas Cityju.

pse/tz
© STA, 2020