Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenija se pridružuje globalni akciji za odpravo raka materničnega vratu

Ljubljana, 17. novembra - Slovenija se bo danes pridružila akciji Svetovne zdravstvene organizacije za odpravo raka materničnega vratu. Države bodo zavezanost akciji izrazile z osvetlitvijo vsaj ene svoje kulturne znamenitosti s turkizno barvo, ki simbolizira to bolezen. Pri nas bosta zvečer turkizno osvetljena Blejski grad in Mesarski most v Ljubljani.

Bled.
Blejski grad osvetljen s turkizno barvo, v podporo akciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za odpravo raka materničnega vratu, ki je simbolična barva raka materničnega vratu.
Foto: Turizem Bled

Ljubljana.
Ženske, dekleta.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Da bi dosegli odpravo raka materničnega vratu, je Svetovna zdravstvena organizacija pozvala vse države sveta, naj v naslednjem desetletju dosežejo 90-odstotno precepljenost proti humanim papilomavirusom in 70-odstotno pregledanost žensk v presejalnem programu, ki jo je Slovenija s programom Zora že dosegla.

Cilj globalne akcije pa je tudi, da bi bilo 90 odstotkov žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu deležnih ustreznega zdravljenja, kar je naša država prav tako že dosegla.

bs/apo
© STA, 2020