Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Članice Aseana s partnericami podpisale največji prostotrgovinski sporazum na svetu

Hanoj, 15. novembra - Članice Zveze držav Jugovzhodne Azije so s partnericami danes na vrhu v vietnamski prestolnici Hanoj po osmih letih pogajanj podpisale regionalni trgovinski dogovor, ki je po največji prostotrgovinski sporazum na svetu.

Vietnam, Hanoj.
Članice Zveze držav Jugovzhodne Azije (Asean) so s partnericami danes na vrhu v vietnamski prestolnici Hanoj po osmih letih pogajanj podpisale regionalni trgovinski dogovor, ki je po poročanju tujih tiskovnih agencij največji prostotrgovinski sporazum na svetu.
Slovesnost je zaradi pandemije koronavirusa potekala virtualno.
Foto: dpa/STA

Sporazum o prosti trgovini, ki po oceni strokovnjakov predstavlja zmago Kitajske in njenih prizadevanj za krepitev vpliva v regiji, je podpisalo 15 držav azijsko-pacifiške regije. Ko bo začel veljati, bo zmanjšal carinske ovire med podpisnicami, vzpostavil skupna pravila trgovanja in poenostavil dobavne verige. Sporazum pokriva tako trgovino kot tudi storitve, investicije, telekomunikacije in avtorske pravice.

Dogovor, o katerem so začeli razpravljati leta 2012, je po ocenah mnogih kitajski odgovor na propadlo ameriško trgovinsko iniciativo v regiji.

mc/mg/tz/mc
© STA, 2020