Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Umrl je filmski distributer Janko Čretnik

Ljubljana, 13. novembra - Po dolgotrajni bolezni je umrl filmski in video distributer Janko Čretnik, ki je pomembno sooblikoval filmski program v Sloveniji, saj je na tem področju deloval več kot 30 let. V Slovenijo je pripeljal prek 300 tujih filmov, kot distributer pa je poskrbel tudi za vrsto slovenskih celovečercev.

Ljubljana.
Po dolgotrajni bolezni je umrl filmski in video distributer Janko Čretnik, ki je pomembno sooblikoval filmski program v Sloveniji, saj je na tem področju deloval več kot 30 let.
Foto: Katja Goljat/Slovenski filmski center

Na začetku je bil tudi zastopnik velikih ameriških distribucijskih hiš, kasneje pa se je izključno posvetil distribuciji neodvisnih filmov v svoji distribucijski hiši Fivia. Z razvojem Art kino mreže v Sloveniji na začetku prejšnjega desetletja pa je postal eden najpomembnejših partnerjev pri prikazovanju evropskih filmov v slovenskih kinodvoranah.

V zadnjih letih je poskrbel za distribucijo filmov, kot so Razredni sovražnik, Šiška Deluxe, Pot v raj, Zoran, moj nečak idiot, Pojdi z mano, Košarkar naj bo, Ivan, Vsi proti vsem, Milice 2 in Preboj.

arz/mce
© STA, 2020