Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Italiji ob skoraj 38.000 novih okužbah zaostrujejo ukrepe na severu države

Rim, 12. novembra - V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 38.000 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 636 covidnih bolnikov, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje. V deželah Furlanija - Julijska krajina, Benečija (Veneto) in Emilija Romanja ob tem zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

Italija, Rim.
Policijska patrulja na ulicah Rima.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V zadnjih 24 urah so v Italiji izvedli rekordnih več kot 234.600 testiranj na novi koronavirus in potrdili 37.978 novih okužb, kar je približno 2000 manj od rekorda, o katerem so poročali v soboto.

Delež pozitivnih testov je v zadnjem dnevu znašal 16,2 odstotka, medtem ko so v sredo poročali o 14,6 odstotka pozitivnih testih v zadnjih 24 urah, poročajo italijanski mediji.

Skupaj se je v slovenski zahodni sosedi doslej z novim koronavirusom okužil 1.066.401 človek. Aktivno je okuženih 635.054 ljudi. V zadnjih 24 urah je umrlo še 636 covidnih bolnikov, kar je največ v enem dnevu od 6. aprila. Skupaj je ta bolezen v Italiji zahtevala 43.589 življenj.

Še naprej narašča število covidnih bolnikov v bolnišnicah. Trenutno jih je tam več kot 33.000, od tega 3170 na intenzivni negi, kar je 89 več kot v sredo.

"Bolnišnice so pred kolapsom," je v sredo opozorilo več združenj zdravnikov in medicinskih sester, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Direktor ene od lombardijskih bolnišnic Claudio Zanon je ob tem danes posvaril, da so zdravstveni delavci vse boj izgoreli in brez motivacije.

Bolnišnica Valduce v mestu Como, ki jo vodi, nima več prostih postelj, zaradi okužbe z novim koronavirusom pa ne more delati 70 od 600 tamkajšnjih zdravnikov in medicinskih sester. V sredo so morali zapreti tudi urgenco.

Dežele na severu Italije Furlanija - Julijska krajina, Benečija (Veneto) in Emilija Romanja so se zaradi porasta okužb odločile za zaostritev ukrepov za zajezitev epidemije, ki bodo v veljavi najmanj do 3. decembra. Sprehodi na ulicah in trgih v mestnem jedru po novem niso več dovoljeni. V supermarketih lahko nakupuje samo en družinski član. V prvih dveh urah po odprtju trgovin imajo prednost pri nakupovanju v supermarketih starejši od 65 let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

blm/mlj
© STA, 2020