Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nemčija mora na novo določiti odškodnine zaradi opuščanja jedrske energije

Karlsruhe, 12. novembra - Nemčija, ki se je pred devetimi leti odločila za opuščanje jedrske energije, mora na novo določili finančno poravnavo z energetskimi podjetji, je odločilo nemško ustavno sodišče. Pritrdilo je namreč energetskemu koncernu Vattenfall, ki se ni strinjal s predlaganimi kompenzacijami.

Nemčija, Philippsburg.
Rušenje hladilnih stolpov nemške jedrske elektrarne Philippsburg maja letos. Zadnji blok jedrske elektrarne je bil ugasnjen 31. decembra 2019.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Nemčija je po jedrski nesreči v japonski Fukušimi leta 2011 odločila, da se morajo do leta 2022 ustaviti vsi jedrski reaktorji v državi.

Ustavno sodišče je leta 2016 razsodilo, da je zakonodaja o opuščanju jedrske energije večinoma v skladu z nemško zakonodajo. A energetskim koncernom pripada odškodnina.

Leta 2018 je tako Berlin dopolnil zakonodajo o opuščanju jedrske energije, v skladu s katero bi lahko energetska podjetja leta 2023 zahtevala poravnavo. Točno vsoto bi lahko določili šele takrat. Sodišče je sedaj odločilo, da takšna ureditev ni ustrezna.

mg/jes/jes
© STA, 2020