Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Psiholog Umek: Pri družinskih morilcih je okolica v glavnem presenečena nad njihovim ravnanjem

Ljubljana, 10. novembra - Družinska situacija je vedno nekaj posebnega, družinski umori pa so pogosto povezani z doživljanjem stresa v družinskem okolju, je ob ponedeljkovi tragediji na Jančah za STA pojasnil psiholog Peter Umek.

Janče.
Policisti na prizorišču družinske tragedije na Dolgem Brdu.
Policisti na območju Janč obravnavajo smrt štirih ljudi. Po prvih podatkih je 22-letnik s hladnim in strelnim orožjem tako hudo poškodoval tri ožje sorodnike, stare 26, 56 in 60 let, da so na kraju umrli. Po intervenciji in vstopu v objekt so policisti poleg pokojnih na kraju našli še mrtvega osumljenca.
Foto: Anže Malovrh/STA

Razlogi za takšne dogodke so po njegovih navedbah zelo različni. Lahko so povezani z zapuščino ali drugimi neurejenimi družinskimi razmerami, ki v nekem trenutku eskalirajo. Lahko pa je predvsem pri mladih razlog osebna stiska, če se ne počutijo sprejete, če se počutijo zaničevane, če menijo, da starši dajejo prednost drugemu otroku. Osebna stiska je lahko povezana tudi s finančnimi razlogi, alkoholom, drogami, je naštel psiholog.

Po njegovih navedbah je okolica pri družinskih morilcih v glavnem presenečena nad tem, kaj so storili. Je pa Umek ob tem izpostavil, da pri nas vse, kar se dogaja v družini, ostane za štirimi stenami.

spc/pa
© STA, 2020