Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bidnu že čestitke iz tujine

Ottawa, 7. novembra - Demokrat Joe Biden, ki so ga ameriški mediji glede na projekcije danes razglasili za zmagovalca predsedniških volitev v ZDA, že dobiva čestitke iz tujine. Med prvimi sta mu čestitala kanadski premier Justin Trudeau in britanski premier Boris Johnson, sodelovanja z njim se veselijo v Nemčiji.

ZDA, Tampa.
Kandidat demokratov za predsednika ZDA Joe Biden na predvolilnem shodu na Floridi.
Biden je v petek zvečer, ko se je preštevanje glasov ameriških volivcev v ključnih državah še vedno nadaljevalo, napovedal, da bo zmagal na predsedniških volitvah.
Foto: Xinhua/STA

"Naši državi sta tesni prijateljici, partnerici in zaveznici. Naš odnos je edinstven na svetu. Res se veselim sodelovanja," je tvitnil Trudeau, s katerim se je dosedanji ameriški predsednik Donald Trump večkrat zapletel v spore.

Johnson pa je Bidnu in bodoči podpredsednici Kamali Harris čestital za "zgodovinski dosežek" ter poudaril, da so ZDA najpomembnejša britanska zaveznica. Dodal je, da se veselijo sodelovanja na prednostnih področjih od podnebnih sprememb do trgovine in varnosti.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je na Twitterju zapisal, da se veselijo sodelovanja z novo ameriško vlado. "Radi bi vlagali v sodelovanje za nov transatlantski začetek," je poudaril.

Nemški finančni minister Olaf Scholz pa je poudaril, da ZDA ostajajo najpomembnejši in najtesnejši partner Evrope.

V času predsednika Trumpa so bili odnosi med ZDA in Nemčijo zelo napeti, ameriški predsednik je večkrat ostro kritiziral politiko Berlina in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk pa je tvitnil, da je lahko Trumpov poraz začetek konca zmagoslavja skrajno desnih populizmov tudi v Evropi.

sk/vr
© STA, 2020