Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V večini gozdov po državi letos manj napadov podlubnikov

Ljubljana, 9. novembra - Gozdarji opažajo, da je bilo letos v primerjavi z lani manj napadov podlubnikov. V večini gozdov se razmere umirjajo, problematična ostajajo območja, ki so jih v zadnjih letih prizadele ujme, predvsem vetrolomi.

Nemčija, Bergisch Gladbach.
Gozdar v rokah drži kos lubja iglavca, ki so ga napadli zalubniki.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Ljubljana.
V večini gozdov po Sloveniji so letos poškodbe zaradi napadov podlubnikov nižje kot v prejšnjih letih, najbolj pa so poškodovani gozdovi na gozdnogospodarskih območjih Bled, Kočevje in Slovenj Gradec.
Kartni prikaz napada podlubnikov (podatki do 2. novembra 2020).
Foto: Zavod za gozdove Slovenije

Nemčija, Bergisch Gladbach.
Ličinka lubadarja pod lubjem iglavca.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Do 30. oktobra so gozdarji za posek zaradi napadov podlubnikov izbrali za 703.000 kubične metre iglavcev, kar predstavlja 58 odstotkov izbranega drevja za posek v enakem lanskem obdobju.

Zaradi napadov podlubnikov so najbolj poškodovani gozdovi na gozdnogospodarskih območjih Bled, Kočevje in Slovenj Gradec.

Od leta 2014 do konca oktobra letos so v Sloveniji zaradi napadov podlubnikov posekali kar 9,2 milijona kubičnih metrov dreves.

Medtem se začenja prenova 10-letnih območnih načrtov upravljanja z gozdovi. Na zavodu za gozdove pobude zbirajo do konca decembra.

vpu/np
© STA, 2020