Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zaradi nevarnosti porušitve začeli obnovo ostrešja na Čeligijevem stolpu

Maribor, 5. novembra - Mestna občina Maribor je danes začela nujno obnovo ostrešja na Čeligijevem stolpu, saj sta ostrešje objekta in kritina v izredno slabem stanju ter tako najverjetneje ne bi prenesla obilnejših snežnih padavin. Poseg bo stal okoli 41.000 evrov, od tega bo polovico sredstev prispevalo ministrstvo za kulturo, so danes sporočili z občine.

Maribor.
Čeligijev stolp je obrambni stolp, eden izmed petih stolpov severnega mestnega obzidja, ki so ga meščani zgradili leta 1460. Ime je dobil po mariborskih pivovarjih Tscheligijih, v preteklosti pa so mu pravili tudi Smodniški stolp.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Čeligijev stolp je eden najpomembnejših ohranjenih stolpov srednjeveških mestnih obzidij v Sloveniji. Zgrajen je bil v 15. stoletju in je edini ohranjen med štirimi kvadratastimi stolpi na severni strani mariborskega mestnega obzidja in tako predstavlja pomembno kulturno dediščino mesta.

Obnova je po navedbah občine nujna, saj so mnogi leseni strešni elementi prepereli, spoji porušeni in tako v prihajajoči zimi grozi nevarnost porušitve ostrešja. Dela bodo po napovedih zaključena do konca novembra.

ase/apo
© STA, 2020